OpStap is jarig en dat wordt gevierd met een boek. OpStap is een team van de Dienst Outreachend Werken dat zich inzet voor mensen met een drugsverslaving en mensen in herstel. De bezoekers hebben een zinvolle dagbesteding door inloopmomenten, activiteiten en vrijwilligersjobkes. OpStappers gaan naar de kinderboerderij, het vogelasiel en op spuitenpatrouille (zie ook ons artikel over de SPAT ) . Ze koken samen, knutselen en gaan naar de Ardennen en de zee.
Meer uitleg vind je op https://stad.gent/nl/samenleven-welzijn-gezondheid/samenleven/opstap.

Ik was opgetogen toen ik vernam dat er een plaats was voor mensen van mijn kaliber. Toen ik OpStap eenmaal ontdekte, voelde dit voor mij als thuiskomen. Het is een plek waar je terechtkan met allerlei vragen. Niet zoals voorheen, toen ik nergens terechtkon.
Yves , gast van OpStap

Maar goed, dus terug naar het boek. OpStap bestond in 2019 5 jaar en besloot een boek te maken over hun werking en de mensen die er komen. Door de ondertussen grijsgedraaide pandemie, zat er wat vertraging op de viering. Maar uitgesteld genot wordt wel eens dubbel genot genoemd. Dat is met dit boek niet anders: het is een pareltje geworden.

Fotograaf Vincen ging mee tijdens de jobkes en hij vergezelde de “gasten” naar de Ardennen en de zee. Lien en Vincen babbelden met de gasten tijdens de inloopmomenten en tijdens de warme maaltijden. Collin ging in gesprek met hen, over wat OpStap betekent in hun leven. Door het verzamelen van schrijfsels, tekeningen en beelden, werd het boek een prachtige verzameling van al wat OpStap voor staat.
Rauwe realiteit maar ook zoveel schoonheid.


Mensen krijgen een stem en hun verhalen worden gehoord. Het zijn verhalen die doen verstillen, die getuigen van de doffe ellende die drugs veroorzaken. Maar ook met een kwinkslag en lichtpuntjes van hoop en herstel.
Elke Decruynaere , schepen van Outreachend Werken

Het boek is een samenwerking tussen OpStap en hun mensen, fotograaf Vincen Beeckman, schrijver Colin Pantall, ontwerpster Lien Van Leemput en uitgever Art Paper Editions (APE).
Het boek is te bestellen op https://artpapereditions.org/product/edition/birds-of-a-feather-opstap
En binnenkort te koop in de stadswinkel.