Op 17 oktober 2020 vierden we het één-jarig bestaan van onze krant. We deden dit in Treck hostel, waar we de feesteditie voorstelden en , volledig volgens het recept van Stefaan, apple cupcakes maakten. Ook “onze” schepen Elke Decruynaere kwam eens proeven en lezen.
Op nog vele jaren Straatwijs!

Op 30 oktober werd het eerste uitgestelde bed gebruikt! Dit is een samenwerking tussen de Dienst Outreachend Werken, Treck Hostel en Enchanté. Treck Hostel biedt tijdelijk slaapplaats aan mensen die dak- of thuisloos zijn. Deze mensen worden aangemeld en begeleid door de Dienst Outreachend Werken. Enchanté zorgt voor het systeem van uitgestelde bedden, zodat mensen die dat willen, een bed cadeau kunnen doen aan mensen die dat nodig hebben. Meer info op https://treckhostel.enchantecafe.be/

Op 9 november ging het project op de Lübecksite van start. Hier worden 108 mensen gehuisvest en maximum drie jaren begeleidt naar werk, integratie en huisvesting. Het is een inspanning die de stad maakt in de hoop geen “clandestiene kampementen” – zoals de barakken in beleidstaal worden genoemd- meer te ontdekken. De site wordt beheerd door Caritas Vlaanderen.

24 december is uitgegroeid tot de avond van de langste kersttafel van Enchanté. In andere tijden kan je dan aanschuiven voor heerlijke schotels gered voedsel en een leuk cadeautje. En een dessertenbuffet waar je eigenlijk enkel met een gouden lepeltje van zou mogen proeven, omdat je je in de hemel waant. Dat kon in het verschrikkelijke Coronajaar natuurlijk niet, maar Enchanté zou zichzelf niet zijn als ze daar geen antwoord op konden bedenken. In samenwerking met Vooruit en het Gents Solidariteitsfonds, bereidden zijn 700 maaltijden mét kerstkaartje en cadeau , die werden opgehaald aan de Vooruit. Zo werd het toch nog een zalige kerst!

Ook in de Baudelokapel kon je terecht voor een warme maaltijd. Daar organiseerde Aristide samen met zijn vrijwilligers een takeaway maaltijd voor 160 mensen. Aristide is de drijvende kracht achter Abstrkt, dus hij kent wel wat van events organiseren. Het eten was superlekker en net zoals de ontvangst: heerlijk warm.

Nog net voor het einde van het jaar slaagde Nigel Leirens, de huisgraffiteur van Dienst Outreachend Werken, erin om de lockers in een nieuw kleedje te steken. In september nam hij de lockers aan het Baudelopark onder handen, wat resulteerde in dromerige bostaferelen. In december zorgde hij ervoor dat ook de lockers in de Okapiparking beestig beschilderd werden. Bedankt Nigel, je bent een absolute aanwinst! Met dank aan Wallin’ vzw voor de matchmaking.

Foto: Jeroen Adriansens