2010

Wakker worden ! Ochtend, ik word wakker van het geluid rond om mij. Ivago die de straten proper maakt, dat irritante geluid dat zich herhaaldelijk herhaalt.

‘k Lig met mijn deken en slaapzak op de trappen van de Post- Plaza.

‘k Hoor drukke voetstappen van mensen die op weg zijn naar hun werk, het gerinkel van de voorbije passerende tram 4 en tram 1, scholieren die lachend op de tramsporen over rennen. Allez komen ze nu groenten leveren? Waarom net nu, zie mij hier nu liggen. Fuck, eikel vertrekt! Maar dat zeg ik niet luidop ik schuif gewoon een beetje op.

Niemand ziet mij, of iedereen ziet mij?

Mijn slaapkop, geen privacy, ‘k heb geen idee hoe laat het is… Wat ik wel weet is dat het S.O.C (inloopcentrum) pas om 10u opengaat, dat ik me daar kan douchen en een broodje kan eten voor 1euro.

Oei ,waar is m’n geld en mijn handtas? Heb ik die nog of heeft iemand die gepikt, deze nacht of eergisteren in de nachtopvang ?

Ik voel iets onder m’n deken, oef wat een opluchting het is mijn handtas: gsm, oude sleutels, 2euro, kaartje nachtopvang om in te bellen, duplicaat paspoort.  Ok, ’k heb alles.

Nou : alles?

Geen vervoersbewijs, geen reductiekaart van de Nmbs, geen identiteitskaart, geen bankkaart… maar ja, dat zijn zorgen voor later.

Langzaam ruim ik mijn slaapzak op, mijn dekens en stop alles in een grote tas. De dag begint, een koude rilling gaat door mijn lichaam. ‘t Is een mooie ochtend met zon, maar nog fris en me nog niet kunnen wassen .

Shit, ‘k moet dringend naar toilet . ‘k Ga snel achter het hoekje plassen.

Ze hebben het gezien! Het kan me niets schelen. Liever in ’t openbaar, dan met een natte broek rondlopen door de stad tot het S.O.C.

Ik wandel richting Poel. Overal zie ik andere thuislozen die stillaan allemaal richting Oude Houtlei lopen.

Ik passeer een apotheek :16°/8u40. Nog ongeveer 1 uur wachten. We zijn nu al met 10 personen.

Allemaal moe, sommigen zat, sommigen high. Anderen luidruchtig en nog anderen stil en  aan ’t beven.

Wachten en nog es wachten.

Nog 20 minuten…

Door Natascha