Dakloos zijn op zich is al niet evident, en daar ook nog met je hond erbij is geen sinecure. Iedereen kan zich dat enigszins wel voorstellen, maar wie het nooit heeft meegemaakt weet niet hoe het is. Guido is 53 jaar en woont samen met zijn hond Oscar op straat.

Toen Oscar in zijn leven kwam had Guido al een bewogen periode achter de rug. Na een lange tijd in detentie kreeg Guido zijn leven terug op de rails en zag de toekomst er rooskleurig uit. Hij kreeg een sociale woning toegewe- zen en kon dankzij zijn ziekteuitkering de vaste lasten dragen. Hoewel Guido vol- ledig arbeidsongeschikt werd verklaard, engageerde hij zich als vrijwilliger voor verschillende organisaties.

Na een relatiebreuk besloot Guido om in Spanje zijn geluk te beproeven. Daar kon hij aanvankelijk samen met Oscar een leven opbouwen, tot de Spaanse staat hem voor een dilemma stelde. Guido moest Oscar laten insla- pen of terugkeren naar België, want ze beschouwden de hond als een gevaar- lijk ras. Die keuze was voor Guido snel gemaakt: hij keerde samen met Oscar terug naar België.

Door zijn vertrek naar Spanje kon Guido zijn sociale woning in België niet aanhouden. Bij zijn terugkeer in 2018 stond hij dus voor het eerst in zijn leven op straat. Guido en Oscar konden wel af en toe bij vrienden terecht, maar dat was uiteindelijk geen oplossing voor hun situatie. Guido besloot om Oscar in het asiel te plaatsen voor het welzijn van de hond. Na vier maanden werd het gemis en verdriet voor beiden echter te veel, dus belandden ze samen terug op straat. “Ik voel me elke dag schul- dig tegenover Oscar”, vertelt Guido. Samen op straat ronddolen zonder rust- punt is rauw en hard. Gelukkig heeft hij intussen een nachtopvang gevonden waar hij samen met Oscar op een kamer kan verblijven. “Dat is onze redding geweest”, vertelt Guido.

In opvanghuis Nieuwland mogen Guido en Oscar de hele maand over- nachten voor 20 euro per week. Hij krijgt een eigen kamer, waardoor zijn privacy en rust gewaarborgd zijn. Hij kan daar- door ook beter voor Oscar zorgen, maar toch is de situatie niet optimaal. Oscar heeft medicatie nodig door het vele bui- tenlopen in de regen, want in Nieuwland kunnen ze enkel tussen negen uur ’s avonds en negen uur ’s ochtends terecht.

Door zijn leven op straat voelt Guido zich buiten de maatschappij gesteld. Zo is hij voor de eerste keer in zijn leven niet kunnen gaan stemmen, omdat zijn stembrief te laat in zijn handen is gekomen. Hij kan namelijk zijn post bij het OCMW ophalen, maar daar elke dag geraken is niet vanzelfsprekend. Ook kleren wassen is voor hem een hele organisatie: begin maar rond te lopen met je zakken was de ganse dag.

Onlangs kreeg Guido goed nieuws. Samen met zijn wooncoach heeft hij zich aangemeld bij een sociale huisvestings- maatschappij en via snelrecht kreeg hij een toezegging voor een sociale woning. Guido en Oscar hebben dus terug hun regelmaat, structuur en eigenwaarde in het vooruitzicht. Respect voor de kracht die elke dag doorgaan van hen vergt en voor de sterke band tussen deze twee kameraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *