Hoe kunnen we met ons krantje onze doelgroep en de modale Gentenaar verzoenen en samen cultuur creëren? Met deze vragen lopen Kaat en ik al lang rond. We besluiten eens op gesprek te gaan bij WISPER. VZW Wisper organiseert cursussen muziek, dans, theater, beeldende kunsten, literatuur en fotografie voor 18+ . Kaat volgde er al eens lessen “column schrijven”, ik volg er het schildersatelier bij Ruth van Haren Noman. We kennen WISPER dus een beetje.

Voor veel mensen zijn creatieve cursussen een drempel. Bij WISPER is het niet zo, ze zijn begaan met iedereen en willen iedereen de kans geven.
Er zijn verschillende tarieven:
1) je betaalt een cursus en wat extra om iemand te helpen
2) je betaalt het gewone cursustarief
3) je betaalt een reductietarief, 4) mensen met een UiTpas kunnen cursus volgen aan een heel klein tarief.
Zo komen we tot de conclusie dat het aanbod eigenlijk bijna voor iedereen toegankelijk is maar we het gewoon niet altijd weten of kennen, dus Straatwijs zal daar zijn steentje aan bijdragen.

Daarna nam ik een kort interview af bij docente Ruth van het schildersatelier:

Het schildersatelier is een gratis cursusreeks die door WISPER wordt georganiseerd voor mensen die minder gemakkelijk toegang vinden tot het reguliere aanbod van WISPER en andere kunsteducatie voor volwassenen. We spreken, onder andere via contactpersonen bij C.A.W. en ons eigen netwerk, mensen in maatschappelijk (psychisch, fysiek, financieel, sociaal) kwetsbare situaties aan die interesse in en baat bij hebben in het ontwikkelen van hun eigen artistieke taal en identiteit. Het schildersatelier richt zich voornamelijk op schilderen, maar er wordt ook met andere media geëxperimenteerd”, vertelt Ruth.

“Ik begeleid het schildersatelier vanuit mijn ervaring als atelierbegeleider bij sociaal-artistiek beeldend atelier de FactorY in Leuven”, vervolgt Ruth. (Ook gelinkt aan WISPER, en ondersteund door de stad Leuven: www.de-y-factor.be , n.v.d.r.) “Mijn overtuiging is dat kunst en artistiek werk in het algemeen heel zinvol zijn, zeker voor mensen die zoekend en kwetsbaar zijn. Het is juist vanuit dit zoeken, deze kwetsbaarheid, dat er authentiek en prachtig werk gemaakt wordt. Het is een voorrecht daar getuige van te zijn en mensen daarin te ondersteunen. Tijdens het schildersatelier werken we met heel open opdrachten die iedereen de ruimte geven om ze heel persoonlijk en op eigen tempo uit te werken. Als docent stel ik me ook kwetsbaar op door mee te werken aan de opdrachten. Aan het einde van de sessie nemen we ruim de tijd om onze ervaringen tijdens het werkproces te delen en te bespreken. Op termijn hopen we, vertrekkend vanuit onze ervaringen met dit schildersatelier, een breder sociaal-artistiek beeldend atelier in Gent uit te bouwen.”

WISPER Gent hebben we positief leren kennen met een aanbod voor ALLEN. Ze hebben ook hun vestiging in Leuven. Linken tussen cultuur en kennis samenbrengen is ons gemeenschappelijk doel.
Iedereen gelijk ,iedereen een kans!

Meer informatie vind je op www.wisper.be

-Stefaan en Kaat –