De Meubelfabriek is de tijdelijke invulling van de terreinen van de voormalige bowling ‘De Meibloem’ en de voormalige meubelfabriek ‘Pauvers-Vandenberghe’. 20 organisaties bouwen er aan een broedplaats voor makers, sociale ondernemers en buurtinitiatieven.

De Meubelfabriek bestaat sinds 1740 en is lang in familieverband doorgegeven. Acht jaar na de sluiting van de meubelfabriek in de Meibloemstraat komt er terug bedrijvigheid in de fabriek.

Stefaan ging er op bezoek bij een paar projecten

Vorig jaar werd er gestart met de volkstuintjes. Het project wordt getrokken door een buurtwerker en uitgevoerd door vele vrijwilligers met/zonder groene vingers waaronder de stadsecoloog, een  bioloog en een botanist. Er zijn 38[VP1] tuintjes voor de mensen waar ze kunnen doen wat ze willen. De tuintjes moeten wel worden gebruikt. Zo niet, worden ze aan iemand anders toegewezen. Er is een eigen compostbak en de zijkanten worden voorzien van bessen en andere struiken. Er is ook een zone om paddenstoelen te kweken. Het regenwater van de daken wordt opgevangen in grote tonnen zodat ze die kunnen gebruiken tijdens de droge momenten. Met de  [VP2] beton balken die werden gevonden tijdens het afbreken[VP3] van de loodsen is nu een grote kruidentuin gemaakt. Vrijwilliger Dirk geeft uitleg over hoe de kruiden kunnen gebruikt worden in de keuken, als medicijn ….

Verder op het terrein leer ik de VZW Rode Lotus kennen. Christine is heel blij dat er binnenkort verwarming komt in haar weggeefwinkeltje. “Let maar niet op de rommel, het wordt vanaf nu alleen maar beter”. Een deel van de kledij wordt goedkoop verkocht  en er is “het gratis weggeef” gedeelte waarin de mensen gratis stuks kunnen uitkiezen. Naast het winkeltje is een plaats met stoelen en tafels, de ontmoetingsruimte. Hier kunnen de mensen de ganse dag door gratis koffie en thee drinken en samen eten over de middag. Bezoekers komen om allerlei redenen :  vragen in verband met administratieve zaken of om kinderen op weg helpen met huistaken, of gewoon omdat ze eenzaam zijn.  Er is ook nog een naaimoment op donderdag en  voedselbedeling op vrijdag.

Tijdens het naar buiten gaan, loop ik Jonathan tegen het lijf. Hij  is één van de vrijwilligers van de Fietskeuken. Onder het toeziend oog van een vrijwilliger kan je daar tegen vrije bijdrage zelf je fiets herstellen. De kleinere benodigdheden voor de kleinere herstellingen zijn hier voorhanden. Onder andere plakkertjes voor het plakken van banden, de meest voorkomende binnenbanden, rem- en vitessekabels en remblokjes zijn hier nieuw of tweedehands te krijgen. Voor grotere werken breng je best je eigen onderdelen mee. Voorzien van de juiste uitleg op maat kan je hier dus zelf aan de slag om je fiets terug in orde te brengen. Mijn eerste vraag, “Fietskeuken?”, wordt beantwoordt door het aanwijzen van twee frigo’s met twee soorten bier aan een democratische prijs. Er is ook nog een niet-alcoholisch drankje. Voor het chique volk is er gratis ‘Eau du Robinet’. Ook wordt er één keer per week (vegetarisch) gekookt in de fietskeuken voor mensen die regelmatig aan hun fiets werken. Mensen die willen helpen koken zijn ook meer dan welkom. De Fietskeuken zoekt extra vrijwilligers. Op mij kunnen ze alvast rekenen!

Doneren voor de weggeefwinkel kan na afspraak via teleefoon en Facebook.

Tel: Christine 0479/798969  en Gwen 0485/372103;  https://www.facebook.com/derodelotus/

Meer info over de fietskeuken vind je op : https://www.fietskeuken.org/fk/

Stefaan