De positieve invloed van tuinieren op depressie en ondersteuning herstel van verslaving .

Tuinieren is gezond!

Het vertoeven in de tuin ,natuur, het observeren van planten ,bloemen ,bomen ,alleen al het kijken naar een prachtige groene omgeving is heel  positief voor ons fysiek en psychisch functioneren. Het bewegen, observeren van groen ,de kleuren, bevordert de motivatie, ontspant, ondersteunt het  herstellen van afhankelijkheidsprobleem door het  positief bezig zijn. 
Mensen die in opname verblijven of verbleven, zouden er heel goed aan doen in tuinen te vertoeven.

Het maakt jouw  kopje leeg. Dit is bewezen door verschillende onderzoeken  Ikzelf kan zeker  aangeven dat tuinieren mij een gevoel geeft van gelukkiger en gezonder te leven .

Vele mensen moeten antidepressiva slikken (het kost geld en heeft zoveel nevenwerkingen). Daarom wou ik graag dit artikel plaatsen omdat ikzelf ondervond welke positieve invloed tuinieren kan hebben op de geest .Tuinieren is 100%zeker een sterke extra ondersteuning bij herstel van boven vernoemde problemen .Men kan ook preventief werken ,als men voelt dat  gevoel niet goed zit in het lichaam: ga de natuur in of tuinier.

Men ervaart een positief  zelfbeeld.

 Tuinieren in het algemeen geeft een positief zelfbeeld.  Het gevoel kennis op te doen en dit te delen met ander mensen . Het gevoel dat je  zelf iets kan creëren, en daardoor voor  jezelf kan zorgen, door het kweken van eigen levensmiddelen krijg je meer zelfvertrouwen. Zo krijg je een sterker en positief zelfbeeld. Een positief zelfbeeld is  een belangrijke factor in de preventie en het herstel van tal van psychologische stoornissen.

 Een natuurlijke omgeving  is een boost voor onze concentratie en vermindert stress

Wie zelf tuiniert merkt het direct, dat  door met de handen in de aarde, men rustiger wordt en een soort van relax  gevoel krijgt. Het maakt je hoofd ‘leeg’. Door de fysieke activiteit ben je even met niets anders bezig juist  met het tuinieren.

Door in de tuin te werken ,komt ook het stofje serotoninne vrij, niet voor niets het gelukshormoon genoemd. Ook door in de tuin te werken in het zonnetje slaat men vitamine D op .

Tuinieren is een soort therapie die wonderen doet .